FACILITEIT

Na een aantal jaren ge√ęxperimenteerd te hebben met verschillende typen dierverblijven houden wij nu al een paar jaar met succes de dieren in een aluminium racksysteem met kunststof bakken. Het is bekend dat dit type huisvesting op behoorlijk wat tegenstand stuit en visueel is het niet de mooiste oplossing, echter heeft de ervaring ons geleerd dat dit voor het houden van koningspythons de beste manier van houden is. Koningspythons staan er namelijk om bekend dat zij stelselmatig voedsel weigeren wanneer zij zich onprettig of onveilig voelen in hun onderkomen. In een rack voelen zij zich beschut en weigeren ze zelden tot nooit voedsel.

Jonge dieren worden bij ons apart gehuisvest in een rack met kleine bakjes met bodembedekking en een waterbakje. Wij gebruiken bij de jonge dieren keukenpapier als bodembedekking dat redelijk vochtig gehouden wordt zodat de vervelling probleemloos gaat. De oudere dieren worden op Lignocel gehouden.

Eieren worden bij ons uitgebroed in een inloopbroedmachine. Hierin is de temperatuur en de luchtvochtigheid constant waardoor de uitkomst van de eieren hoger is. Eieren worden uitgebroed in een afgesloten kunststof bak met daarin een mengsel van vermiculiet, perliet en water. Deze bakken blijven nagenoeg de gehele broedtijd dicht, tot ca. 2 weken voor de uitkomstdatum. Vanaf dit moment beginnen de eieren warmte te produceren en ontstaat er condens op de deksel. Deze deksels worden door ons regelmatig afgedroogd zodat er niet teveel water op de eieren terechtkomt. Gedurende deze periode zullen de eieren ook in gaan vallen waarna de jongen de eieren zullen gaan aansnijden, d.w.z. dat ze er met hun eitand een snee in zullen maken waar ze hun neus en kop uit kunnen steken. Zodra dit gebeurt knippen wij meestal ook de andere eieren van het bewuste legsel in zodat we een idee van de uitkomst hebben. Hierna duurt het nog enkele dagen alvorens de dieren het ei verlaten hebben.